Photos from this story
.jpeg?auto=webp)
Stipend for undersøkende miljøjournalistikk
Siri Olsson
Group Title (Optional)
GRID-Arendal, gjennom sitt miljøkriminalitetsprogram, deler ut to stipend for undersøkende journalisme i 2019. To søkere vil motta 25,000 kroner hver som skal støtte undersøkelser som omhandler ulovlig fiske og/eller ulovlig hogst av skog. Vi ser etter nyskapende saker med mulige koblinger til organisert kriminalitet og menneskerettighetsbrudd i land som er på OECDs DAC-liste over mottagere av offisiell utviklingshjelp.
Stipendet skal støtte journalistens arbeid ved å dekke kostnader som avgifter på dokumenttilgang, reise for å samle informasjon og intervjue kilder, og andre undersøkelsesrelaterte utgifter.
Valentin Emelin, leder for miljøkriminalitetsprogrammet, sier:
«Vi ser etter overbevisende saker med en tydelig positiv påvirkning på folk og miljøet basert på grundig undersøkende arbeid.»
Group Title (Optional)
Hvorfor miljøkriminalitet?
Miljøkriminalitet er en direkte utfordring for bærekraftig utvikling, spesielt for miljø, sikkerhet og den globale økonomien. Den estimerte verdien av miljøkriminalitet globalt er mellom 91 og 259 milliarder USD, 1-2 ganger så mye som global offentlig utviklingshjelp. Miljøkriminalitet er det fjerde største område av organisert kriminalitet i verden med en årlig vekstrate på 5-7 prosent, og en av de vanskeligste å takle. Selv om det har beviste koblinger til kriminelle handlinger som bedrageri, forfalskning, smugling, menneskehandel og terrorisme, så er det fortsatt sett på som en «myk» type kriminalitet og det er veldig få eksempler på domfellelser.
Det er et sterkt behov for å sette miljøkriminalitet i internasjonalt søkelys, og det er her undersøkende journalisme kan bidra til endring. Valentin Emelin forklarer:
«Vårt mål er å bidra til dette ved å støtte undersøkende journalister med spesiell interesse for miljøkriminalitet. Deltagelse i dette stipendprogrammet vil være en givende erfaring som vil øke stipendmottagerens profesjonelle erfaring.»
Kvalifikasjonskriterier
- Søknader må komme fra profesjonelle journalister som har med erfaring med undersøkende journalistikk.
- Søknaden må samsvare med årets prioriteringer – ulovlig fiske og ulovlig hogst av skog (et stipend gis for hvert tema).
- Søkeren burde ha gjort litt grunnleggende undersøkelser innenfor temaet som velges.
- Søkeren må nevne GRID-Arendal når historien publiseres og gi GRID-Arendal tillatelse til å publisere saken på nytt på www.grida.no.
Søknadskrav
- CV
- To anbefalingsbrev
- En liste med referanser til tidligere publikasjoner
- En detaljert, klar og gjennomtenkt plan for informasjonssamling. Planen bør inkludere: (1) temaet du har valgt og hva som er gjort tidligere; (2) geografisk fokus; (3) forventede resultater; (4) undersøkelsesprosedyrer; (5) tidslinje fra start til slutt; (6) forslag til tittel på saken
- En detaljert publiseringsplan som forklarer hvor og hvordan søkeren planlegger å publisere saken og på hvilke(t) språk.
- Alle søknader må skrives på engelsk og budsjetter må angis i norske kroner.
Søknadsdokumentene burde samles i en PDF fil.
Ufullstendige søknader eller søknader som ikke tilfredsstiller kravene vil automatisk bli diskvalifisert.
Slik søker du
Søknader skal sendes til Valentin Emelin (yemelin@grida.no), leder for miljøkriminalitetsprogrammet og til Siri Olsson (siri.olsson@grida.no), forskningsassistent for GRID-Arendal. Søknadsfristen er 16 Juni 2019. Søknader vil bli vurdert av en jury og vinnerne vil annonseres 12 August på GRID-Arendals hjemmeside og på et arrangement under Arendalsuka 2019.
© 2025 GRID-Arendal