Photos from this story
.jpeg?auto=webp)
Nordisk samarbeid mot marin forsøpling
Runa S. Lindebjerg & Kari Synnøve Johansen
Group Title (Optional)
Norge er bygget opp på ressurser fra havet. Det har vært livsgrunnlaget vårt i hundrevis av år. De siste årene har vi fått en bedre forståelse av hvordan vi mennesker påvirker livet i havet, ettersom både klimaendringer, overfiske, forsuring og forsøpling har satt sine spor på de viktige marine økosystemene. Samtidig ser vi i dag en økende vilje til å stoppe den negative påvirkningen, og bygge broer mellom landegrensene for å forbedre havets tilstand.
Tirsdag 2. mai samlet de nordiske miljøministrene seg i Oslo for å vedta et Nordisk plastprogram, med sikte på å redde havet. Dagen ble også markert som startskuddet for Nordens første kollektive ryddedugnad - Nordisk Strandryddedag 2017, med åpningsinnlegg av Norges klima- og miljøminister, Vidar Helgesen, og leder for FNs miljøprogram (UNEP), Erik Solheim. Arrangementet ble holdt i det Norske Maritimt Museum, koordinert av Hold Norge Rent og Skjærgårdstjenesten, og med støtte fra Ragn-Sells.
Det var derfor duket for en viktig og spennende dag for norske eksperter og organisasjoner som jobber med marin forsøpling.
Group Title (Optional)
Etter at en hval strandet utenfor Bergen med 30 plastposer i magesekken tidligere i år, ble de brutale konsekvensene av marin forsøpling enda mer synlig for et større publikum. Kystens store fauna som sjøfugler, seler og hvaler trues av større plastbiter fordi det kan forveksles med mat eller sette seg fast i plasten. Et annet problem er at store plastbiter også brytes ned til mikroplast, som til slutt kan ende opp i vår næringskjede.
”Marin forsøpling er et enormt miljøproblem”, påpekte Vidar Helgesen, Norges klima- og miljøminister. ”Det ødelegger livet i havet, og dermed også det Norge lever av. I vinter ble det funnet mikroplast i 2 av 3 blåskjell på den svenske vestkysten. Vi kan regne med at situasjonen er lignende i Norge.”
Group Title (Optional)
Etter lansering av Nordisk Strandryddedag 2017 ble publikum med Skjærgårdstjenesten for å ta del i strandrydding i Oslofjorden, utenfor Bygdøy. Her ble vi vitne til de store mengdene søppel som ligger langs kysten vår. Ett av søppelfunnene var også en blåsyre-ampull fra andre verdenskrig, noe som er livsfarlig for både mennesker og dyr. Se innslaget om strandryddeaksjonen på NRK Østlandssendingen her.
Strender har ofte store mengder søppel konsentrert på ett område og er lett tilgjengelig for mennesker, derfor er strender det stedet med lavest kostnad per kilo søppel som blir samlet opp. Hvilke geografiske områder som er mest utsatt for forsøpling er derfor et viktig forskningsfelt. GRID-Arendal forsker på dette gjennom prosjektet ”Predictive Mapping”, et samarbeidsprosjekt mellom SALT Lofoten AS og GRID-Arendal.
© 2025 GRID-Arendal